כנס בארה''ב בנושא ''יחסים בין דוריים''
דוח השתתפותי בשני כנסים בארה"ב בנושא "יחסים בין דוריים"
כנציג ומטעם ההתאגדות לחינוך מבוגרים בישראל – ד"ר דב פרידלנדר
בין ה- 14-18 באוקטובר 2003, השתתפתי כנציג ההתאגדות לחינוך מבוגרים בישראל בכנס הבינלאומי ה-12 של הארגון האמריקאי Generations United בבירת ארה"ב ושינגטון ושם הכנס היה "דורות מאוחדים לבניית עולם טוב יותר" הוזמנת ע"י מארגני הכנס (וכל הוצאותיי שולמו על ידם) יחד עם קבוצת נציגים בינלאומיים חמש עשרה במספר לשמש כחלק הבינלאומי של הכנס. עיקר 500 המשתתפים באו מרחבי ארה"ב, והנציגים הבינלאומיים שולבו נתבקשו כ"א לתת הרצאה / תצוגה על ההתפתחויות בתחום יחסים בין דוריים במדינות.
ההרצאות של הנציגים הבינלאומיים שולבו בארבעה ימי הכנס שהצטיינו בסדנאות, דיוני "שולחן עגול" ובהרצאות מרכזיות, בודאי תתפלאו בדרך שנפתחה הכנס: היום הראשון, הוקדש לאירוע שנקרא "יום הגבעה" והכוונה הייתה למחאה ע"י כל משתתפי הכנס ונציגים ממדינות השונות של ארה"ב שקיימו אסיפת מחאה ליד בנין הסנט להעברת חוק שיאפשר לשלם דמי קיום לסבים וסבתאות המגדלים לבדם את נכדיהם. מתברר ש-4% מבתי האם בארה"ב הסבים והסבתות (Grandparents) מגדלים את נכדיהם ללא כל עזרה ממשלתית.
(דרך אגב, המצב זהה בארץ, שחוק האומנות לא חל על קרובי משפחה שמגדלים את הילדים). באסיפת מחאה מרשימה ורועשת זאת שמצאתי עצמי משתתף בו, יצאו אלינו סנטורים וחברי קונגרס והוגשה באופן רשמי פטיציה שדרשה את שינוי החוק והחלתו גם על סבים וסבתות.
לאחר פתיחה כ"כ סוערת ודגושת "אנדרנלין" לא מפתיע שרוח הכנס היה ערני עם שותפות רבה ודיונים עניינים. בהחלט לא רק אוירה אקדמאית – אך דווקא לוחמנית ומחפשת דרכים לשינוי.
נתתי הרצאה על התפתחות יחסים בין דוריים בארץ ועל הכוונים העתידיים שנראים באופקינו הייתה השתתפות מרשימה ופעלתנית שאפשר פיתוח קשרים אמיצים עם מספר גופים מקומיים ואף בינלאומיים.
באחת מהארוחות כבדו את ג'נט סיינר מקבוצת ברוקדל שבשיחות עמה נתגלה שהיא מכירה וערה לנעשה בארץ מתוך מעורבותה בברוקדל – ישראל לעניות דעתי. השגתי קשר חשוב להתאגדות ולא רק בנושא יחסים בין דוריים אך במגוון נושאים הקשורים לענייננו.
לסיכום הייתי אומר שזה היה כנס חשוב שבו הופיע נציגות ההתאגדות ושאפשר לנו להכיר ולהיות מוכר ע"י נציגים אמריקאים ובינלאומיים. חשוב לציין שמבחינה ארגונית זה היה אחד הכנסים הכי מוצלחים שבהם
השתתפתי והזדמנות ללמוד ולהיפתח.
בסיום הכנס, כל הנציגים הבינלאומיים הוסעו. נסיעה של 5 שעות מישנגטון לפיטסבורג ששם פרופ' סלי פלג. "האימא והמייסדת של יחסים בין דוריים" ארגנה מטעם אוניברסיטת פיטסבורג 3 ימים Colloquium on Global Intergenerational Research-:Programs and Policy ל- 30 נציגים ומציגים בינלאומיים. היציג הבינלאומי היה מרשים בגוון היבשות והמדינות שהציגו שם. ההצגות לוו בזמן מספיק לדיונים מעמיקים ולבדיקת התוכניות שהוצגו. כיון שהייתה נציגות מרשימה מהיבשת האפריקאית. הוקדשו ובצדק דיונים רבים וחשובים להשפעת מחלת האיידס על התפתחות היבשת בכלל ובפרט העדר דור הביניים שהוכחדו ע"י המחלה והשאירו סבים וסבתאות לגדל את נכדיהם. יצאתי לארץ כשאני מנסה לעכל ולעבד את עושר התוכניות והסמינרים שבהם השתתפתי גם ב- Colloquium הזה הצגתי עבודות בתחום יחסים בין דוריים מהארץ עם דגש על קליטת העולים מברית המועצות לשעבר ומאתיופיה. בדגש על יחסים בין דוריים והתוכניות שאנו מפתחים.
התוכנית שפותחה בארץ, של שלוב סבים בגני ילדים – " סבגן" מאוד דיבר אל המשתתפים